10 Autisme wist je datjes
Autisme Wist je Datjes
Na mijn serie over ADHD, heb ik op facebook en instagram 10 weken lang Wist Je Datjes op het gebied van Autisme.
Gewoon, omdat ik dat leuk vind. Hopelijk heb je er wat aan. Al is het maar voor mensen zonder autisme om de ander beter te begrijpen en anders naar autisme te kijken. Of misschien heb je zelf wel autisme en worstel je er een beetje mee. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog niet weet dat je autisme hebt, maar dat je wel dingen herkent.
Ik probeer het altijd luchtig te houden en het ook met een beetje humor te benaderen. Ben je benieuwd? Hou de komende woensdagen dan in de gaten! Like mijn pagina en/of volg me, zodat je de meldingen automatisch krijgt. Je bent vrij om de berichten te delen. Hoe meer mensen wij hiermee bereiken, hoe beter het is.
Cindy
info@puurcindy.nl
www.puurcindy.nl
#wistjedat #Autisme #AutismeWistJeDat #PuurCindy #rustinjehoofd #accessbars #reiki #autismekwaliteiten #voorkomburnout #positievemindset #mindfulness #CoachInEmmen #Drenthe #voorkomoverprikkeling #prikkelverwerking #blijmetautisme #accepteerjezelf #mindfulness #houvanjezelf #zorggoedvoorjezelf
1. Wist je dat…..ze tegenwoordig de term ASS gebruiken voor autisme?
Autisme Wist je dat nummer 1.
Voordat ik aangeef waar dat voor staat, leg ik eerst op een simpele manier uit wat autisme is.
Mensen met autisme verwerken de informatiestroom op een andere manier dan mensen zonder autisme. De informatie wordt niet gefilterd. Ze krijgen echt giga veel prikkels binnen. Het is een soort stoornis in de hersenen.
Er zijn verschillende vormen/soorten autisme. Je hebt vast wel eens van PDD-NOS gehoord, Asperger, Autisme, Klassiek Autisme etc. Tegenwoordig wordt het niet meer zo vaak apart vermeld, maar vaak als ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Dus eigenlijk alles bij elkaar. Ik gebruik de termen ASS en Autisme door elkaar. Laten we het niet te ingewikkeld maken. Daar is naar mijn mening niemand bij gebaat.
Uiteraard is iedereen met autisme anders en zijn de omstandigheden anders en heeft iedereen zijn eigen karakter.
Natuurlijk zijn er ook verschillende gradaties. Dus ik kan niet zomaar zeggen: dit is Autisme!
Er zijn bepaalde punten die veel kunnen voorkomen, maar iedereen ervaart het anders. Het is dus belangrijk om per persoon te kijken wat is autisme voor jou? En wat kun je er aan doen om voor jezelf en je omgeving te leren om ermee om te gaan. Dat vind ik zelf een stuk belangrijker dan een stempel ergens opplakken.
Het hebben van autisme wil niet zeggen dat je een laag IQ hebt. Absoluut niet! Het ligt niet aan je IQ. Dat staat los van het feit dat je autisme hebt. Het IQ onder de mensen met autisme is heel erg verdeeld; van laag naar hoog.
Als je mijn posts vaker hebt gelezen, merk je op dat ik het veel over overprikkeling heb. Dat is onder andere bij mensen met autisme het geval. Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat je die overprikkeling verminderd en voorkomt.
Heb je hulp nodig, aarzel niet en kom in contact.
2. Wist je dat….. het puzzelstukje staat voor autisme?
Autisme Wist je dat nummer 2.
Het is je misschien opgevallen dat ik bij de vorige posts tussen de teksten een puzzelstukje heb geplaatst. Dat doe ik natuurlijk niet zomaar.
Ja, ik hou van puzzelen, maar het heeft voor sommige mensen met autisme ook een andere betekenis.
Flink wat jaren geleden (in de jaren 60) werd het puzzelstuksymbool al gebruikt.
Ik ga er niet teveel op in, maar het is door de jaren heen ontwikkeld en heeft steeds een mooiere betekenis gekregen. De organisatie Autism Speaks heeft vanaf het jaar 2005 het puzzelstuksymbool ingezet om autisme bewustzijn te verspreiden over de wereld. Dat is ook hoe ik het zie.
Niet iedereen vindt het fijn om met dit symbool te worden geassocieerd. Dat ligt natuurlijk ook puur aan de interpretatie die men eraan geeft. Ik wil het alleen maar op een positieve manier benaderen en wil iedereen in zijn/haar waarde laten, maar ik wil het autisme bewustzijn vergroten.
3. wist je dat….mensen met autisme taal heel letterlijk kunnen nemen?
Autisme Wist je dat nummer 3.
Het kan zijn dat mensen met autisme niet begrijpen wat een ander bedoelt, omdat ze taal letterlijk nemen. De taalverwerking is anders. Het kan zijn dat ze de gebaren, gezichtsuitdrukkingen of de toon niet begrijpen. Sarcasme of grapjes zijn ook niet altijd even duidelijk.
Als je slecht geslapen hebt, zeg je wel eens: “ik ben gebroken”.
Kinderen met autisme kunnen dan denken dat er echt iets gebroken is aan de andere persoon.
Of wat denk je als er wordt gezegd dat je de kat uit de boom kijkt?
Hoe heb je geslapen? Dan verwacht je als antwoord: goed of slecht. Maar dan kan het zijn dat je als antwoord krijgt: op mijn rug, onder de dekens of zoiets.
Leg uit wat je bedoelt.
4. wist je dat…. mensen met autisme ook gewoon behoefte hebben aan sociaal contact?
Autisme Wist je dat nummer 4.
Vaak wordt er gedacht dat mensen met autisme het liefst alleen willen zijn.
Ze kunnen vaak wel goed alleen zijn, maar dat wil niet zeggen dat ze geen behoefte hebben aan sociale contacten.
Een heel groot gedeelte van mensen met autisme heeft behoefte aan sociale contacten.
Zij willen er ook graag bij horen.
5. wist je dat….veel mensen met autisme het niet fijn vinden om oogcontact te maken?
Autisme Wist je dat nummer 5.
Vaak wordt het als onbeschoft beschouwd als mensen je niet aankijken; geen oogcontact maken. Maar wist je dat het voor mensen met autisme kan zorgen voor een overdaad aan sensorische prikkels. Het vermijden van oogcontact kan mensen met autisme helpen om juist beter naar iemand te kunnen luisteren.
Dus zie het alsjeblieft niet als onbeschoft.
Het kan goed zijn dat ze dan beter kunnen luisteren dan dat ze je aankijken. Dat zie je wel vaker dat kinderen beter kunnen luisteren als ze ondertussen aan het friemelen zijn of iets anders aan het doen zijn. Dat zie je ook vaak met mensen die ADHD hebben. Dus niet aankijken wil niet zeggen niet opletten.
Stel dat je iemand verplicht om je aan te kijken, wil dat dan zeggen dat ze het ook daadwerkelijk horen wat je te zeggen hebt?
6. wist je dat….je geduldig op een antwoord moet wachten als je een vraag stelt aan mensen met autisme?
Autisme Wist je dat nummer 6.
Het komt vaak voor dat mensen een vraag stellen en gelijk het antwoord verwachten. En de vraag dan nogmaals stellen. Mensen met autisme hebben over het algemeen een tragere informatieverwerking.
Wat ik vaak merk is, dat mensen gelijk een volgende vraag stellen als ze niet gelijk het antwoord krijgen. Maar dan komt er nog meer informatie binnen en denk je dan dat ze je het antwoord kunnen geven?
Ik vergelijk dat voor het gemak met mensen die stotteren. Je gaat al gelijk invullen wat die personen willen vertellen, maar wellicht is dat niet wat ze willen zeggen of worden ze daardoor onzeker/raken lichtelijk in paniek etc. En gaan ze juist meer stotteren.
Dus: Stel je vraag en wacht even rustig op het antwoord. Geef ze de tijd om een antwoord te formuleren.
7. wist je dat….structuur en regelmaat belangrijk is voor mensen met autisme?
Autisme Wist je dat nummer 7.
🧩
Uiteraard zijn er meer mensen bij gebaat om structuur en regelmaat te hebben, maar vooral voor deze groep mensen is het belangrijk. Het is fijn om ruim van tevoren te vertellen wat er gaat gebeuren (voor zover je dat weet natuurlijk).
🧩
Veranderingen ver van tevoren vertellen. Als dingen plotseling gaan veranderen, komt het bij wijze van spreken binnen als een bom en lijkt het alsof de wereld vergaat. Dan komt er paniek in het systeem.
🧩
Stel dat je van tevoren hebt afgesproken om op zaterdag naar bijvoorbeeld Slagharen te gaan en op zaterdag ben jij ineens ziek. Dan kan het niet doorgaan. Zelf zal je denken: “Goh, wat jammer nou, dan moeten we het even uitstellen”.
🧩
Maar dat gaat in het koppie van iemand met autisme wel anders. Die kan dan ineens helemaal agressief reageren of flink gaan liggen brullen. Misschien wordt het wel als kinderachtig ervaren door een ander om zo te reageren, maar vergeet niet dat het voor mensen met autisme anders kan voelen.
🧩
Het kan goed zijn dat ze er de hele dag last van hebben. Heb er begrip voor dat het bij hun anders wordt verwerkt dan bij jezelf. Wat ik vaak merk, is dat wij willen dat zij net zo reageren als wij, maar dat is natuurlijk niet eerlijk. Kijk wat voor jouw kind werkt om dit soort dingen op te lossen. Ook dat is bij iedereen anders.
🧩
8. wist je dat….mensen met autisme oog voor detail hebben?
Autisme Wist je dat nummer 8.
Eén van de mooie eigenschappen van het hebben van autisme: details opmerken.
Mensen zonder autisme gaan vaak verbanden leggen en merken de details vaak niet op. Maar bij mensen met autisme wordt informatie als losse stukjes gezien.
Letten op de kleine details in plaats van het grote geheel.
Omdat ze zo op details letten, zijn ze heel zorgvuldig, perfectionistisch, zijn ze vaak heel goed in analyseren en maken ze weinig fouten. Deze eigenschappen kunnen later bij bepaalde beroepen juist heel helpend zijn.
9. wist je dat….het vaak lastiger is om autisme te constateren bij meisjes/vrouwen?
Autisme Wist je dat nummer 9.
Autisme uit zich bij meisjes/vrouwen anders dan bij mannen.
Wat ik vaak merk, is dat meisjes/vrouwen de symptomen van autisme weten te camoufleren.
Dat camoufleren kost heel veel moeite en energie.
Vaak krijgen meisjes/vrouwen met autisme eerst hele andere diagnoses waarin ze zich eigenlijk niet kunnen vinden. Als dan uiteindelijk blijkt dat het om autisme gaat.
10. wist je dat….mensen met autisme fysiek contact vaak lastig vinden?
Autisme Wist je dat nummer 10.
Mensen met autisme krijgen veel prikkels binnen. De prikkelverwerking gaat op een andere manier. Vaak hebben zij moeite met fysiek contact. Let erop dat je ze niet zomaar uit het niets aanraakt.
Het kan zijn dat ze zich dan niet veilig voelen. Dat ligt er soms ook aan wie ze aanraakt en het moment scheelt ook een hoop.
Ik richt me nu maar even op een knuffel geven. Je zou kunnen afspreken dat degene zelf naar je toe komt wanneer hij/zij een knuffel wil. Een geforceerde knuffel omdat wij het willen geven, werkt niet. Laat ze dan zelf bepalen wanneer zij er behoefte aan hebben.
Of vraag of diegene het goed vindt.
Gewoon iemand aanraken op de schouder kan ook al lastig zijn. Stel dat je als leerkracht achter iemand staat en die persoon onschuldig op de schouder wilt aanraken om iets te vragen. Dat kan ook al als onveilig aanvoelen. Waarschijnlijk is het een heel ander verhaal als degene van de voorkant wordt benaderd.
We kunnen heel veel leren door goed te kijken naar de reactie. Wat vooral belangrijk is, is dat zij zich veilig voelen.
We zijn al bij het 10e wist je datje gekomen.
Dit is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg. Maar hopelijk zet het aan tot meer begrip en minder oordelen. Probeer rekening met elkaar te houden!
Loop je vast en heb je hulp nodig, wacht niet te lang en trek aan de bel. Loop er niet te lang mee rond, want dan is het steeds lastiger om het op te lossen.
Mail via info@puurcindy.nl; of een persoonlijk berichtje op social media kan natuurlijk ook altijd.
Cindy
info@puurcindy.nl